Spillemandsmusik og folkedans fyldte for kun få år siden stadig meget her på egnen. I den første halvdel af 1900-tallet var det en væsentlig kilde til samvær og underholdning. Det var spillemændene, der spillede op til dans til baller og fester, og man mødtes omkring folkedansen i forsamlingshusene. Det er denne kultur som Anders Chr. N. Christensen har et indgående kendskab til og vil fortælle om.
Udgangspunktet for foredraget vil være lokalt. I Dansk Folkemindesamlings arkiver er de tidligste lydindspilninger fra giveegnen fonografindspilninger fra 1907 med Christian Møller Hansen (1838-1930), Hedegaard, der synger viser. Den seneste dokumentation fra egnen er optagelser fra Hedegaard Forsamlingshus i 1989, hvor lokale dansere viser egnens danse til Karen og Johannes Lundtofts musikledsagelse.
Anders Chr. N. Christensen har i flere år arbejdet med indsamlingen og dokumentation af spillemandsmusik og folkedans i Danmark. Han vil i aftenens løb både fortælle om indsamlingen, dens betydning og de problematikker, der kan være ved at bevare lyd og billeder.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Historisk Samfund for Sydøstjylland. Pris 75 kr. inkl. Kaffe og brød.
Anders Chr. N. Christensen er folklorist, arbejder ved Dansk Folkemindesamling og er timelærer ved Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole. Han har gennem årene indsamlet og dokumenteret spillemandsmusik og folkelig dans i Danmark og skrevet en lang række artikler om emnet. I 2011 udkom bogen ”Vildspil og nodespil - Traditionel spillemandsmusik i Danmark – Indspilninger fra Dansk Folkemindesamling 1909-2009”.