Historisk Samfund for Sydøstjylland

Jeanette Varberg: Glasvejen, romerske lejesoldater og vikingernes eventyr

I foredraget trækkes de store nordiske linjer op gennem den ældste verdenshistorie. Hvor langt rejste man for 3400 år siden? Har folk fra Norden kendt pyramiderne? Ny og banebrydende forskning viser, at glasperler fundet i danske grave er fremstillet på ægyptiske og mesopotamiske glasværksteder. Perlerne har rejst over 5000 kilometer, og allerede i bronzealderen var der altså vidtgående forbindelser mellem Norden og den store verden. Og det er en udvikling, der fortsætter i jernalderen og kulminerer med vikingernes eventyr.


Aftenes foredragsholder Jeanette Varberg er museumsinspektør, arkæolog ved Moesgaard Museum og Rosenkjærpris-modtager.

Arrangør er Horsens Kulturhistoriske Forening i samarbejde med Historisk Samfund for Sydøstjylland.

Gratis adgang, ingen tilmelding.

Der kan købes kaffe/te i pausen.

Kom i god tid, og husk, at døren lukkes kl. 19


------------------------

Presseomtale.

Spændende historisk foredrag med prisvinder

Torsdag den 19. marts afholder Historisk Samfund for Sydøstjylland, Horsens Kulturhistoriske Forening og FOF en foredragsaften med arkæolog Jeanette Varberg fra Moesgård Museum. Foredraget finder sted i Horsens Biblioteks foredragssal og starter kl. 19. Der er gratis adgang, men et begrænset antal pladser, så publikum opfordres til at komme i god tid.

Globalisering i Danmarks oldtid
Foredragets titel er “Glasvejen, romerske lejesoldater og vikingernes eventyr”, og vil give svar på en række spørgsmål som f.eks. hvor langt rejste man for 3400 år siden? Har folk fra Norden kendt pyramiderne? I foredraget trækker Jeanette Varberg således de store nordiske linjer op gennem den ældste verdenshistorie.

Ny og banebrydende forskning viser, at glasperler fundet i danske grave er fremstillet på ægyptiske og mesopotamiske glasværksteder. Perlerne har rejst over 5000 kilometer. Allerede i bronzealderen var der altså vidtgående forbindelser mellem Norden og den store verden, hvor der er blevet byttet værdifulde varer som f.eks. de blå mellemøstlige perler og det nordiske rav, som var en attraktiv vare for folkene omkring Middelhavet. Denne internationalisering var ikke et enkeltstående fænomen, men en udvikling der fortsætter i jernalderen og kulminerer med vikingernes eventyr.

Rosenkjærprismodtager
Jeanette Varberg er kendt som formidler af arkæologiske fund, bl.a. netop de blå perler, som nu er blevet analyseret og har en spændende historie at fortælle. I 2014 fik Jeanette Varberg Danmarks Radios Rosenkjærpris for sin enestående evne til at formidle fortællinger og viden om fortiden ud fra fund både herhjemme og ude i den store verden. Hun var bl.a. med på Galathea 3 ekspeditionen i Papua New Guinea og Stillehavet. Senere på året vil man kunne høre Jeanette Varbergs Rosenkjærforedrag i radioen.

Arrangørerne ser frem til en spændende aften med Jeanette Varbergs formidling af et globaliseret Norden og det arkæologiske grundlag herfor.

Tid og sted

  • Torsdag d. 19. marts 2015 kl. 19:00
  • Horsens Bibliotek, Tobaksgården 12, 8700 Horsens