Historisk Samfund for Sydøstjylland

Præsentation af årets årbog

Reception for årbog 2013

Lokalhistorie for Sydøstjylland 2013 blev præsenteret d. 3. oktober på Vejle Kunstmuseum.

Lokalhistorie for Sydøstjylland 2012

Klik på billederne for at forstørre.

Omtale i pressen

Voldmester gennem 31 år fortæller sin historie

Lokalavisen Budstikken Fredericia-Middelfart | 08.10.2013 | Side 26 | 158 ord | Artikel-id: e4070160 | Original artikel

Fredericias tidligere Voldmester bidrager til lokalhistorisk årbog

af Jeppe Rafn

LOKALHISTORIE Fredericias tidligere Voldmester Henning Møberg, der havde ansvaret for vedligeholdelse af volden, bidrager med en beretning på 20 sider om "Min tid som Voldmester i Fredericia" i den nye årbog 'Lokalhistorie fra Sydøstjylland 2013.' Her fortæller han blandt andet om dengang, han fik Fredericias daværende borgmester J. B. Nielsen og Svend Auken til at bære jord op ad en stige til genopbygningen af volden i starten af 90'erne. Det skulle skabe PR for Landskomiteen til Renovering af Fredericia Vold, der blev stiftet i 1992.

Henning Møberg skriver også om flere kongelige besøg på volden, der i historisk perspektiv blev indtaget af prøjsiske og østrigske tropper i 1864. Nøglen fra portene, der blev ødelagt i 1864, kom i begyndelsen af 2000-tallet i hænderne på Dronning Margrethe, som i 2005 gav nøglen tilbage til Fredericia.

'Lokalhistorie fra Sydøstjylland 2013' er udgivet af Historisk Samfund for Sydøstjylland, som man kan læse mere om på foreningens hjemmeside hsso.dk.

Historien om Stærke jyder og sølvbægeret

Lokalavisen Budstikken Vejle | 08.10.2013 | | Sektion: 2.Sektion Side 3 | 174 ord | Artikel-id: e4070287 | Original artikel

Årbogen for Sydøstjylland 2013 kommer bredt rundt

af Jørgen Flindt

HISTORIE De Stærke Jyder er nogle, de fleste her i området har hørt om. Men hvorfor opstod den religiøse gren af kristendommen og fik fodfæste i området mellem Vejle og Horsens. Det spørgsmål kan man finde svar på i den nye årbog Lokale Historie Sydøstjylland 2013, som kom på gaden i sidste uge.

Der er tale om en årbog, der er årgang 109 i rækken, og tidligere omhandlede den Vejle Amt, og sådan er det på sin vis stadig. I hvert fald områdemæssigt.

Og ud over historien om de stærke jyder, kan man blandt andet også læse omkring et sølvbæger fundet ved Brøndsted lidt udenfor Børkop samt komme med på tur tilbage til dengang Vejle var besat.

Der er også mulighed for at komme med til Fredericia Volde samt finde ud af, hvad en dovendanke er for noget -og så videre.

Til sidst i bogen kommer man ind på nyt fra nogle lokalarkiver og museer deriblandt fra Børkop, Egtved og Give.

Årbogen 'Lokalhistorie for Sydøstjylland 2013' kan blandt købes via hjemmesiden www.hsso.dk.

Stærke jyder og sølvbægeret fra Brøndsted

Norddjurs.Lokalavisen.dk (Lokalavisen Norddjurs) | 10.10.2013 | Side | 181 ord | Artikel-id: e407cdf5

De Stærke Jyder er nogle, de fleste her i området har hørt om. Men hvorfor opstod den religiøse gren af kristendommen og fik fodfæste i området mellem Vejle og Horsens. Det spørgsmål kan man finde svar på i den nye årbog Lokale Historie Sydøstjylland 2013, som kom på gaden i sidste uge.

Der er tale om en årbog, der er årgang 109 i rækken, og tidligere omhandlede den Vejle Amt, og sådan er det på sin vis stadig. I hvert fald områdemæssigt. Og ud over historien om de stærke jyder, kan man blandt andet også læse omkring et sølvbæger fundet ved Brøndsted lidt udenfor Børkop samt komme med på tur tilbage til dengang Vejle var besat.

Der er også mulighed for at komme med til Fredericia Volde samt finde ud af, hvad en dovendanke er for noget - og så videre.

Til sidst i bogen kommer man ind på nyt fra nogle lokalarkiver og museer deriblandt fra Børkop, Egtved og Give. Årbogen 'Lokalhistorie for Sydøstjylland 2013' kan blandt købes via hjemmesiden www.hsso.dk

Henning Nicolaisen er forfatter på afsnittet fra Brøndsted.

Stor opbakning til historisk årbog

Vejle Amts Folkeblad | 04.10.2013 | Side 5 | 104 ord | Artikel-id: e40564b5 | Original artikel

VEJLE -Historisk Samfund for Sydøstjylland, der før hed Vejle Amts Historiske Samfund, er ikke ligefrem forvænt med, at medlemmerne møder talstærkt op til præsentation af årbogen.

Men da Lokalhistorie for Sydøstjylland 2013 blev præsenteret i går i foyeren på Vejle Kunstmuseum, myldrede medlemmerne ind, så der flere gange måtte hentes ekstra stole for at finde siddepladser til alle.

Den opbakning var til stor glæde for den nye formand, Erik Toftgaard, Vejle, der har overtaget formandsposten efter Lars Bjørneboe, Horsens, som var formand i seks år.

Bogen, der præsenterer sig indbydende i troværdighedens blå farver, rummer ni historiske artikler. Læs mere om bogen i lørdagsavisen.

Horsens-skoler fylder godt i historisk årbog

Horsens Folkeblad | 05.10.2013 | Side 12 | 397 ord | Artikel-id: e405a0f9 | Original artikel

Artikler om bl. a. skolelivet i 20' erne og tre årtier som lærer på Stensballeskolen af Vibeke Kruse og Chr. Rimestad vikr@vafo.dk/cr@hsfo.dk

HORSENS -Horsens er fornemt repræsenteret i den nye årbog " Lokalhistorie fra Sydøstjylland 2013", som Historisk Samfund for Sydøstjylland har sendt på gaden.

Tre af årbogens ni artikler tager afsæt i Horsens, bl. a. to af de tre, der udgør det største tema: næste års jubilæum for skoleloven af 1814.

I den ene skriver Bodil Frederiksen om at være skolebarn i Horsens omkring 1920, baseret på en række interviews, hun gennemførte i 1987. I den anden fortæller Kirsten Nygaard om de forandringer, der skete, mens hun fra 1978 til 2009 arbejdede som lærer på Stensballeskolen, suppleret med oplysninger fra tidligere skoleinspektør Anders Vinther Jakobsen.

Den tredje artikel fra Horsens står den lokalhistoriske skribent Anne-Mette Knudsen bag; hun fortæller om nogle af 1500-og 1600-tallets stærke kvinder på Bygholm.

Desuden kan man i årbogen finde artikler om baggrunden for den religiøse vækkelse "De stærke jyder" med elektriker og lokalhistoriker Knud D. Madsen fra Korning som skribent. Leif Baun fortæller om de ni måneder i 1864, da Vejle var besat af tyske tropper, og Henning Møberg fortæller om " Min tid som voldmester i Fredericia".

Med et glimt i øjet

Netop Henning Møberg var hentet ind, da Historisk Samfund for Sydøstjylland i torsdags på Vejle Kunstmuseum præsenterede årbogen.

Han fortalte med humor og et glimt i øjet bl. a. historien om den nøgle, Fredericia havde haft til Prinsens Port, indtil den ved det danske nederlag i 1864 blev afleveret til den øverstbefalende, prøjseren feltmarskal Friderich von Wrangel.

-En af von Wrangels efterkommere, direktør og friherre Joost von Wrangel, skænkede nøglen til dronning Margrethe i begyndelsen af år 2000. Dronningen ventede på en passende lejlighed til at aflevere nøglen til Fredericia, og lejligheden kom i 2005, da regentparret deltog i De Samvirkende Forsvarsbroderselskabers 100-års jubilæum i Fredericia. Da var det er indslag i festen, at Fredericia fik byens nøgle tilbage, fortalte Henning Møberg.

Den tidligere voldmester konstaterede også tørt, at Wrangel-familien i alle disse år måske har haft nøglen gemt i en rodekasse, før den blev hentet frem og kom tilbage til Fredericia.

Præsentationen blev i øvrigt lidt af et tilløbsstykke.

Der måtte hentes mange flere stole frem for at skaffe siddepladser til de 70 medlemmer, der mødte frem. Den tydelige interesse og opbakning var ikke mindst en stor glæde for den nye formand, tidligere amtmand Erik Toftgaard, Vejle, der har overtaget posten efter Lars Bjørneboe, Horsens, som var formand i seks år.

Historisk årbog udkommer nu

Lokalavisen Vejle Weekend | 04.10.2013 | Side 20 | 87 ord | Artikel-id: e4052e94

af Ina Bjerregaard

HISTORIE Historisk Samfund for Sydøstjylland udgiver nu årbogen for 2013. Bogen er blevet til i samarbejde med Vejle Kommune, Horsens Kommune og Fredericia Kommune.

Årbogen bringer historiske artikler fra dens dækningsområde, som er Fredericia, Hedensted, Horsens, Kolding og Vejle kommuner samt den tidligere Nørre Snede Kommune.

I den nye udgave kan du blandt andet læse om tidligere tiders sms ´ er, dengang kaldet Dovendanke, om dengang Vejle var besat, en tid som Fredericias voldmester, kvinderne på Bygholm-borgen og meget mere. Du kan se mere på hsso.dk.

Lokalhistorie for Sydøstjylland 2013.

Omtale i Vejle Amts Folkeblad - 5. oktober 2013